Mellan Sverige och Danmark finns det flera färjelinjer. Här berättar vi om de färjor till Danmark som är mest använda av svenska resenärer. Beroende på var i Sverige du utgår ifrån och var i Danmark du ska lämpar sig olika färjor olika bra. Att boka färjebiljett i förhand över nätet är särskilt viktigt under sommarens högsäsong då antalet resenärer är som mest. För att vara säker på att komma med den önskade avgången bör du boka någon eller några veckor i förväg.
Nedan kan du enkelt boka önskad färja till Danmark och vara säker på att komma över sundet som planerat. Förutsatt att du just nu inte är ute i sista stund, då finns det inga garantier för att avgången inte är fullbokad. Men klicka dig vidare och gör en sökning på den aktuella avgången för att se tillgängligheten.
Göteborg - Fredrikshavn
Färjelinjen Göteborg-Frederikshavn trafikeras av Stena Line. Överfarten tar 2 timmar för expressfärjan eller 3 timmar och 15 minuter för övriga färjor och det går 9 turer per dag och riktning. Ytterligare två turer går med järnvägsfärjan.
Denna färjelinje är en del av europaväg 45 (E45). Danmarksterminalen i Göteborg ligger på södra älvstranden, ganska centralt, men Stena Scanrail går från Norra Älvstranden. Till huvudterminalen kommer man, normalt utan problem, med bil på E45 via Götatunneln. Det kan dock vara köer vid E6.
Hamnen i Frederikshavn, ligger ganska centralt. Man når den förstås lätt med E45 eftersom färjelinjen är en del av denna europaväg. Det finns en omkring 400 meter lång gångbrygga över hamnområdet mellan centrum och Stenaterminalen. Om man vill resa kollektivt till färjan går man från järnvägsstationen 800 meter i sydlig riktning tills man når gångbryggan.
Restid natt: 14 timmar 30 minuter
Varberg - Grenå
Färjelinjen Varberg-Grenå trafikeras av Stena Line med fartyget Stena Nautica. Överfartstiden är 4 timmar och det går 2 turer per dag och riktning.
Hamnen i Varberg ligger centralt nära järnvägsstationen. Kör man bil åker man på en väg utanför centrum, skyltaf med färjesymbol. Hamnen i Grenå ligger någon kilometer från centrum, där det går tåg till Århus. Det finns även anslutningsbussar mellan hamnen och centrum. Med bil åker man väg 15 som är landsväg och det är 65 kilometer till Århus. Därifrån kan man köra på motorväg E45 antingen norr eller söderut på Jylland.
Restid dag: 4 timmar 30 minuter
Restid kväll: 3 timmar 30 minuter
Helsingborg - Helsingör
Färjelinjen Helsingborg-Helsingör trafikeras av Scandlines och HH-Ferries. Överfarten tar ungefär 15 minuter och trafikeras dygnet runt, på nätterna med glesare mellan avgångstiderna. Dagtid går färjorna tio i, tio över, och halv. Färjorna tar både bil- och busspassagerare, lastbilar, samt cyklister och gående. Genom Scandlines kan man boka biljetterna över Internet till rabatterat pris.
Hamnen i Helsingborg ligger ganska centralt. Du hittar den genom att följa färjeskyltningen som börjar redan på E4/E6 utanför staden. I Helsingör kommer du iland på Strandvejen efter en liten rondell precis utanför hamnområdet. Följ motorvägsskyltarna mot Köpenhamn om du inte vill åka kustvägen (Strandvejen) söderut mot den danska huvudstaden. Väljer du motorvägen måste du även då köra några kilomerter genom Helsingör innan motorvägen tar vid.
Restid: 20 minuter
Öresundsbron
För att komma till Öresundsbron kör du E6 till Malmö för att sedan följa skyltningen mot Köpenhamn. Framme i Köpenhamn följer du E2 till dess att den ansluter E47 som leder dig antingen söder eller norrut. Öresundsbron är avgiftsbelagd och kostar ungefär lika som färjan mellan Helsingborg och Helsingör. Åker du mycket över Öresundsbron kan du spara en hel del pengar och tid på att skaffa BroBizz.
Stora Bält-bron
Stora Bält-bron är en bro som förbinder de danska öarna Själland och Fyn. Det är en motorvägsbro som (tillsammans med Öresundsbron) gör det möjligt för svenska bilresenärer att komma ner till Europa utan att använda en enda färja.
Stora Bält-bron är avgiftsbelagd och kostar ca: 300 svenska kronor eller ~220 DKK.